top of page

Verslagen en foto's van vergaderingen en evenementen in ZWIJNAARDE in

2018

0 (Medium).JPG

BOOMPLANTACTIE NATUURPUNT OP ZATERDAG 10 MAART 2018

Op zaterdag 10 maart 2018 organiseerde Natuurpunt Gent samen met het Projectbureau Parkbos en de Stad Gent een bosplantactie in het Parkbosgedeelte ‘Rijvissche’. Dit is de zone tussen de N60, de Rijvisschestraat, de Oude Spoorweg en de E40. Het te bebossen perceeltje, dat Natuurpunt op 9 november 2017 heeft aangekocht, paalt aan het grote Hutsepotbos. Met deze plantactie wil Natuurpunt het Hutsepotbos nog verder versterken en uitbreiden. Natuurpunt Gent nodigde de buurtbewonersuit om een handje toe te steken en zo extra bos te realiseren. We konden meteen ook kennismaken met de landschapsvisie voor de omgeving van Rijvissche, die samen met de Parkbospartners (°) is uitgewerkt.

Provinciegouverneur Jan Briers plante ook een boom. Daarnaast organiseerde Mike De Brie met vrienden een zwerfvuil opruimactie.

(°) De Parkbospartners zijn het Agentschap voor Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij, de provincie Oost-Vlaanderen, de stad Gent en de gemeenten De Pinte en Sint-Martens-Latem. Zij ontwikkelen samen het Parkbos, een grote groenpool met een mix van bos, open landschappen, kastelen, dreven,

ASSISTENTIEWONINGEN ‘DE ZONNETUIN’

Met de bouw van 27 assistentiewoningen ‘De Zonnetuin’ werd gestart in 2016. De 1e steenlegging was op maandag 26/9/2016. Het gebouw telt 19 flats met 1 slaapkamer (85 m2) en 8 flats met 2 slaapkamers (96 m2). Onder het gebouw zijn 32 parkeerplaatsen. De bouwwerken zijn vlot verlopen. Daardoor kon het gehele gebouw in één keer opgeleverd worden op 1/2/2018.


De 18 flats, die te koop werden aangeboden, waren tijdens de 1e inschrijvingsperiode allemaal verkocht. 15 flats zijn verkocht Gentenaars die er onmiddellijk komen wonen. 2 flats zijn verkocht aan Gentenaars die er niet direct komen wonen. 1 flat is verkocht aan een inwoners van buiten Gent die er niet direct zal wonen.


Bij de 9 flats die bedoeld waren om te verhuren zijn de 3 verkochte flats gevoegd, die niet onmiddellijk door de kopers worden bewoond. In totaal konden dus 12 flats gehuurd worden.

Deze 12 flats zijn verhuurd aan 65-plussers die in Gent gedomicilieerd zijn, er direct komen wonen en zelfstandig kunnen functioneren. Er was heel veel belangstelling. Wie zich het snelst kandidaat stelde, kon huren. De 13e en volgende kandidaten staan op een wachtlijst.

Vanaf 1/2/2018 konden de bewoners verhuizen naar hun assistentiewoning. Tegen 10/3/2018 waren alle flats bewoond zijn door 34 personen, waarvan 7 koppels en 20 alleenstaanden. Bij de alleenstaanden zijn er meer dames dan heren. De leeftijden variëren van 65 tot 92 jaar.

Op vrijdag 23/2/2018 heeft de OCMW-voorzitter, in aanwezigheid van de burgemeester, de assistentiewoningen officieel geopend. Om 13u30 gaven beiden een toelichting.


De Burgemeester gaf de inleidende toespraak zoals wij dat van hem gewoon zijn: ludiek en met de Gentse tongval. Daarna kwam de OCMW-voorzitter en Schepen van seniorenbeleid aan het woord. Dat er van meet af aan veel belangstelling was voor deze assistentiewoningen blijkt uit het aantal geïnteresseerden - 450 ! - die kwamen luisteren naar de verschillende informatiesessies, eerst voor de verkoop van de obligaties met woonrecht en daarna voor het huren van deze flats.

De Schepen noemde ook de kostprijs: 6,5 miljoen euro of net iets meer dan 240.000 euro per woning. Elke euro werd enkele keren omgedraaid en het resultaat is elke euro waard, vond de OCMW-voorzitter / Schepen.


Het lint werd daarna, onder een stralende zon, door geknipt door Burgemeester, OCMW-voorzitter / Schepen en de bewoners samen.


Daarna konden 2 assistentiewoningen bezocht worden, één wel bewoond en één nog niet. De foto’s tonen dat het inderdaad zeer functionele assistentiewoningen zijn, voorzien van de modernste technieken en met een prachtig zicht op de omgeving. Gezellig en toch zonder franje, met zichtbaar gelukkige bewoners.


Om 14u volgde een receptie met tentoonstelling en fotoreportage over De Zonnetuin.

VERSLAG VAN DE VERGADERINGEN (RECENTSTE BOVENAAN)

INFORMATIE AVOND OVER HET VOORONTWERP VAN PLANNEN VOOR HERAANLEG SCHAARKENSTRAAT

Op 27 februari 2018, om 19u, kwamen de  bewoners van de Schaarkenstraat samen in de cafetaria van het WZC Zonnebloem om te luisteren naar het voorstel van de Stad om hun straat in te richten als woonerf. Een woonerf is een autoluwe straat, waar de auto te gast is. De nadruk ligt op wonen, wandelen en spelen. Het nieuwe voorontwerp zet daarnaast ook in op veel groen met behoud van de bestaande bomen, het planten van een drietal nieuwe bomen en de aanwezigheid van grote groene bermen, waarvan een aantal dienst doen als wadi's.
Het nieuwe ontwerp voorziet in éénrichtingsverkeer in de Schaarkenstraat. lnrijden kan nog steeds via de Heerweg-Noord. Wegrijden gebeurt via de Jan Sonnevillestraat, die haar tweerichtingsverkeer behoudt.
De inwoners stonden positief t.o.v. het idee van éénrichtingsverkeer. Zij vragen enkel de vernieuwing van de toplaag (omwille van de slechte toestand van de straat) maar stonden negatief t.a.v. het voorstel om een woonerf in te richten. Vooral de verwerving (door de Stad) van een deel van de grond in private eigendom, aan de even zijde van de straat, stuit op weerstand. Deze gronden dienen nu als parkeerplaatsen. De rooilijn is  echter niet zo duidelijk (de Stad moest het kadasterplan raadplegen om uitsluitsel te krijgen). De witte lijn, die ooit op vraag van de Stad werd geschilderd, wijst de grens aan tussen publiek domein en private grond. Maar wie niet vertrouwd is met de situatie ter plaatse, beschouwt deze lijn als de afbaking van publieke parkeerplaatsen. Je moet al heel nauwgezet kijken om te vermoedendat het om private grond gaat. Deze gronden worden reeds zeer lang gebruikt als parkeerplaatsen en zijn daarom ook verhard. Volgens de Stad werd de verharding en het gebruik als parking echter nooit vergund. Omdat het gaat over langsparkeren, zou een regularisatie niet toegestaan worden. Vooral dat laatste werd op ongeloof onthaald. Een bewoner nam het woord chantage in de mond. Het werd aangevoeld alsof de Stad de gronden wilde verwerven onder bedreiging van het schrappen van hun private parkeerplaatsen. Bewoners, die pas hun huis hebben gekocht, willen isolatie tegen de voorgevel plaatsen. De gevel iets naar voren brengen op private grond, kan wellicht wel. Maar wat als de Stad deze grond verwerft?
Vele bewoners vonden het ook onbegrijpelijk dat er een nieuwe straat wordt aangeleged, maar dat de bovengrondse elektriciteitsleidingen niet ondergronds worden gelegd. Volgens de Stad zou dit te duur zijn.
Gelet op al deze aspecten vroegen de bewoners aan de Stad om ofwel met een andere oplossing te komen, ofwel de bestaande toestand te laten zoals die nu is. De Stad neemt de opmerkingen van de bewoners mee en zal terug koppelen na intern beraadslaging over wat wel of niet mogelijk is.

THEMAVERGADERING VAN DE STAD GENT OVER HET WIJKPARK (OP DE SITE HEKERS-ZONNEBLOEM) OP DONDERDAG 1 FEBRUARI 2018

De 27 assistentiewoningen (De Zonnetuin) zijn gebouwd, verkocht en verhuurd. Lees meer hierboven op deze pagina.


Aan het lokaal dienstencentrum (De Mantel) wordt nog gewerkt. Maar zowel de afwerking binnen, als de aanleg van de omgeving vorderen met rasse schreden. Op vrijdag 25/5/2018, vanaf 14u, zijn  jong en oud uitgenodigd op een buurtfeest dat georganiseerd wordt door de vrije basisschool Sint Vincentius en het Woonzorgcentrum Zonnebloem. Een geleid bezoek aan het lokaal dienstencentrum (De Mantel) staat ook op het programma. Het nieuwe gebouw is dan afgewerkt, maar nog niet ingericht met meubilair. De officiële opening is gepland op vrijdag 7/9/2018.


De plannen voor een passiefbouw van het kinderdagverblijf De Boekenmolen werden toegelicht op de vergadering van het Overlegplatform Zwijnaarde op 23/1/2018. Zie ook hieronder.


Eind 2018, maar vooral in 2019, zal het wijkpark (met werknaam "Zonnepark") er om heen (her)aangelegd worden. Op donderdagavond 1/2/2017, om 20u, in de cafetaria van het Woonzorgcentrum Zonnebloem, toonde landschapsarchitect Tom Beyaert de mooie plannen. De OCMW voorzitter en Schepen van o.a. openbaar groen gaf de inleiding. 

De naam

Wordt de naam “Zonnepark” of “Nonnetjespark”? De eerste naam is gekozen via het internet uit een lijstje voorgesteld door de Stad Gent. De tweede naam is geadviseerd door het Cultuurplatform Zwijnaarde als eerbetoon aan de inzet van alle vrouwen die daar ooit resideerden. Zoals vermeld in De Kiosk nr. 44 verwijst “Nonnetjespark” naar het “Hospice” dat in 1879 in de Hutsepotstraat in gebruik werd genomen en dus de voorloper was van het WZC Zonnebloem. In 1880 werd door de congregatie van de zusters van Sint-Vincentius in een aangebouwde vleugel ook een klaslokaal in gebruik genomen. Het was de start van de meisjesschool.


Over de naam is nog niets beslist. Maar de plannen voor de (her)aanleg zijn wel klaar. Zij werden voorgesteld door landschapsarchitect Tom Beyaert op 1/2/2018.

De tming

Vermits de werken moeten aanbesteed worden, zal er in 2018 nog niet veel van te merken zijn. De afsluiting tussen het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen enerzijds, en de sporthal en de zone met speeltuintje anderzijds, verdwijnt wel in 2018. Hierdoor worden de twee zones samengevoegd tot een park van 1,7 ha. Daarnaast worden nog enkele kleine ingrepen uitgevoerd.

Positief is dat bij de opmaak van de plannen werd rekening gehouden met de opmerkingen van de Zwijnaarde inwoners (en van andere stakeholders) zoals o.a. besproken op 17/10/2016 met een “praatplan”.

Het plan


De wijzigingen van de huidige toestand tot het nieuwe wijkpark zijn mooi uitgebeeld in de 8 stappen die u kunt zien in de PowerPoint presentatie. Klik op de knop onder deze tekst.


Tom Beyaert gaf volgende toelichting op 1/2/2018.

  • Er komt opzij een extra in-en uitgang van/naar Ter Linden. De begroeiing wordt wat verwijder en uitgedund, zodat er meer openheid ontstaat. Ook de groenmassieven in het park worden wat uitgedund. Er ontstaan meer mooie vergezichten.

  • Niet alleen de afsluiting tussen beide zones verdwijnt; dat geldt ook de brede asfaltweg die vertrekt naast de bibliotheek en voor alle andere padjes die er nu in het park liggen. De asfalt wordt opgebroken en verwijderd. In de plaats komt er – centraal in het park – een 4 meter breed pad, wat minder breed is dan de asfaltweg nu. Dit pad zal verlicht zijn en is ook bedoeld voor fietsers. Dit centraal pad is ook nuttig voor het brengen en van bv. een (circus)tent of ander materiaal naar centraal grasperk (de dorpsweide genoemd). Deze weide kan, zoals voorheen, gebruikt worden door scholen, jeugdbewegingen of andere verenigingen voor (dorps)activiteiten. Het pad is breed genoeg voor de brandweer, maar de belangrijkste brandwegen liggen wel rond de balsporthal Hekers en tussen het Woonzorgcentrum en de assistentiewoningen.

  • Er komt een smaller pad volledig rond de grasperken in de vorm van twee zijlussen (een 8) van 2 meter breed. Waar de zijlussen het hoofdpad kruisen, ontstaat er een klein pleintje, dat bedoeld is als centrale schakel in het park. Er komt ook een dwars pad achter de bibliotheek (je wordt dus niet verplicht om voor de bibliotheek te passeren).

  • In het midden van het park zijn er gazons. Dat stemt ongeveer overeen met de bestaande situatie. Een gedeelte van de gazons wordt gemaaid. Een ander gedeelte niet – dat wordt een bloeiend gazon.

  • Aan de randen van het park komen er bloeiende heesters en bloemrijke borders (om wat kleur in het geheel aan te brengen).

  • Er komen heel wat bankjes die voorzien zijn van zijleuningen. Overal is er plaats om rolstoel naast bankje te plaatsen. Er is ook gedacht aan vuilbakken, picknickbanken en een barbecue zone (zonder een barbecue zelf; die moet je zelf meebrengen).

  • De 2 speelzones voor 0 tot 6 jaar en voor 6 tot 12 zijn wat gescheiden, maar liggen toch dicht bij elkaar. Er zal voor gezorgd worden dat speelzone 0 - 6, die in de zon ligt, ook wat schaduw krijgt (boompje verplaatsen). De speelzone 6 - 12 zal avontuurlijker zijn en komt op de heuvel te liggen naast basketterrein. Zoals dat nu ook het geval is mogen tussen bomen en hoge planten verstoppertje spelen.

  • Er komt een moestuinstrook achteraan Sint-Vincentius (zowel voor scholen als senioren).


Wij vernamen ook dat ook speelelementen zullen komen, vooraan, op het plein tussen het woonzorgcentrum, de assistentiewoningen en het lokaal dienstencentrum. Er is reeds een zandstrookje voorzien naast de cafetaria. Bedoeling is met deze speelelementen de interactie tussen generaties te bevorderen. De senioren zien de junioren dan spelen, zowel op het pleintje voor de cafetaria als in het park. En omgekeerd, gaan de peuters, kleuters en lagere schoolkinderen eens op bezoek bij de oudere bewoners.

Tijdens de vragenronde werd gepleit voor een parkeerplaats naast de bibliotheek, uitsluitend voor mindervaliden. De trage weg Halfbunderpad, aan de achterzijde de P+R Hekers en achteraan het woonzorgcentrum, maakt geen deel uit van plan voor het wijkpark. Er moet nog onderzocht worden wat daarmee wordt aangevangen (verdwijnt de afsluiting er ook? of niet?). Het probleem is dat dit pad paalt aan de kamers van het woonzorgcentrum (privacy / lawaaihinder).


Wij kijken alvast uit naar de realisatie van dit project. Laat ons hopen dat wij er al in de zomer van 2019 mogen van genieten.


VERGADERING VAN HET OVERLEGPLATFORM ZWIJNAARDE OP DINSDAG 23 JANUARI 2018

om 20u, in de cafetaria van het Woonzorgcentrum Zonnebloem, Hutspotstraat 29.

Er kwamen 2 onderwerpen aan bod:

  1. Parkeren in Zwijnaarde | voorstelling, door het Mobiliteitsbedrijf van de stad Gent, van de resultaten van het parkeeronderzoek;

  2. Nieuwbouw kinderdagverblijf de Boekenmolen | toelichting door de stad Gent van het voorontwerp (zie tekeningen en foto's net hieronder).

PARKEREN IN ZWIJNAARDE


Een stand van zaken

Parkeren beroert de geesten. Dat bleek alvast uit de grote belangstelling van de buurtbewoners voor dit onderwerp op het Overlegplatform Zwijnaarde van 23 januari 2018.


Het probleem


Met de komst van de tram naar Zwijnaarde en het vernieuwen van het wegdek in de Tramstraat en Adolphe della Faillelaan verdwenen er parkeerplaatsen. Er worden alsmaar meer huizen en appartementen bij gebouwd. Maar velen hebben slechts 1 private parkeerplaats per gezin. En vaak blijven de garages lang te koop staan wegens te duur.  De 2e gezinswagen, en vaak ook de 1e wagen, staan op straat. De behoefte aan parkeerplaatsen op de openbare weg stijgt en het aanbod vermindert. Bijgevolg stijgt de parkeerdruk. Bewoners moeten noodgedwongen verder parkeren en dus verder van/naar huis stappen, soms beladen met boodschappen of met baby’s in de maxi-cosy. Ouderen die minder mobiel zijn, maar net niet aan de criteria voldoen om een parkeerkaart voor personen met een handicap te ontvangen, hebben het ook moeilijk om ver te stappen. Handelaars, huisartsen en andere vrije beroepen klagen dat langparkeerders de klanten en patiënten verhinderen om met de wagen tot bij de winkel of praktijk te komen. Tramreizigers parkeren de wagen in Ter Linden en niet op de P+R aan de sporthal Hekers. Als er in Ter Linden aan weerszijden van de straat geparkeerd wordt, is er soms onvoldoende vrije doorgang voor 2 voertuigen die elkaar moeten kruisen. De aalput laten ruimen of een zwaar apparaat aan huis laten leveren, is moeilijk te organiseren als er geen plaats is om voor de deur te parkeren.


Het onderzoek


Het Mobiliteitsbedrijf van de Stad Gent heeft op vraag van Zwijnaardse inwoners een parkeeronderzoek uitgevoerd. Op het Overlegplatform van 23 januari 2018 lichtte Peter Vansevenant, onder een grote belangstelling van de buurtbewoners, de resultaten toe.

Op donderdag 30 maart 2017, een doordeweekse dag zonder speciale gebeurtenissen, telde het Mobiliteitsbedrijf 3 keer de parkeerbezetting in 95 straatsegmenten in Zwijnaarde: van Hertooienbos tot de Heerwerg-Zuid en van de Nieuwescheldestraat tot de Ovonde en Bollebergen. Dit zijn dus ± alle straten van de buurten Roosken, ’t Schaarken, Hutsepot, Ter Linden en Zwijnaarde-centrum. Maaltemeers, Rijvissche, Nieuwgoed, Klosse en Zonneput vielen buiten de telling, alsook een deel van de Tramstraat, de Gebuurtestraat, de Krekelstraat, de Eedstraat en Hekers. In de PowerPoint presentatie is een plannetje opgenomen met de precieze aanduiding van de straten waar er geteld is (de PowerPoint kan bekeken worden door te klikken op de knop onder deze tekst). In deze straten werden 1.982 parkeerplaatsen opgelijst. Het Mobiliteitsbedrijf heeft de bezetting van de parkeerplaatsen op 30 maart 2017 drie keer geteld: om 10u, 15u en 19u.    

Uit de telling bleek dat de gemiddelde bezetting (berekend over alle getelde parkeerplaatsen) niet hoog was:

  • 10u: 39%

  • 15u: 37%

  • 19u: 47%

‘s Avonds is de bezettingsgraad het hoogst. Hieruit blijkt de impact van bewoners: inwoners van Zwijnaarde die ’s avonds thuis komen en op straat parkeren.

Ingevolge de wegenwerken in Adolphe della Faillelaan (een weg beheerd door het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer) werd een parkeerstrook in de rijrichting van Merelbeke gesupprimeerd. Daarom heeft het Mobiliteitsbedrijf eind oktober 2017 opnieuw een telling uitgevoerd op de 250 parkeerplaatsen rond het kruispunt Heerweg-Noord / Adolphe  della Faillelaan. De bezetting was toen:

  • 10u: 57%

  • 15u: 56%

  • 19u: 62%

Op 30 maart 2017 bleek ook dat drie deelgebieden hoge bezettingsgraad hebben  (van 85% of meer)

  • omgeving Rooskensstraat - Cyrille Van Veegaetestraat,

  • omgeving kruispunt Tramstraat – Heerweg-Noord – Adolphe della Faillelaan,

  • omgeving Tramstraat – Hutsepotstraat - N60,

  • Zandvoordestraat tegen Dorp aan.

De bezettingsgraad is ‘s avonds meestal het hoogst.     

Het Mobiliteitsbedrijf heeft op 15 juni 2017, van 7u30 tot 9u, een mondelinge enquête gehouden bij de instappende reizigers op de tram aan de drie haltes in Zwijnaarde: Bibliotheek, Molen en Klaartestraat. 53% hebben geantwoord. De terminus aan de bibliotheek is het drukst. Daar stappen ⅔e van de passagiers op. Van de tramreizigers komt 73% te voet naar de haltes, 10% met de fiets en 16% met de wagen. Hieruit blijkt dat het voortransport van tramreizigers met de wagen bepekt is en bijgevolg is de ook extra parkeerdruk gering. De enquête leidde tot volgende bevindingen:

  • een 30-tal tramreizigers parkeren in Ter Linden, maar als de ruime omgeving wordt bekeken, creëert dit geen overdruk op parkeren,

  • aan de halte Molen is de parkeerdruk hoog, vooral ‘s avonds, maar dat is omwille van bewoners, niet door tramreizigers,

  • aan de halte Klaartestraat is er weinig parkeerdruk.


Zijn er oplossingen?


Uit de uiteenzetting van Peter Vansevenant en zijn antwoorden op de vragen, kunnen volgende krachtlijnen afgeleid worden, die door het parkeerbeleid van de Stad Gent lopen (meer specifiek wat Zwijnaarde betreft):

  1. Op een vraag naar een principiële “stand-still” in het aantal parkeerplaatsen in Zwijnaarde – volgens de toestand eind 2016 (bij de inhuldiging van de tram) – was het antwoord negatief. De verloren parkeerplaatsen in de Adolphe della Faillelaan worden dus niet gecompenseerd. Toevoeging na vergadering: Het voorstel, in het najaar van 2017 per mail verstuurd naar de bevoegde Schepen, om bij voorbeeld de parallelweg te verbreden en schuin parkeren of parkeren aan weerszijde van deze parallelweg mogelijk te maken, wordt kennelijk niet bepleit bij het Agentschap Wegen en Verkeer. Volgens het Mobiliteitsbedrijf is dit voorstel niet wenselijk omdat hiervoor extra verharding nodig zou zijn, terwijl de telling aantoont dat er nog parkeerplaatsen vrij zijn in de omgeving.

  2. In de Heerweg-Noord, schuin over de slager, werd in juni 2016 een stuk braakliggend grond voorzien van een grindlaag in aanloop naar de kermis van de Dekenij ’t Schaarken. Sindsdien wordt deze grond druk gebruikt als parking (hoewel dit officieel geen buurtparking is, maar eigendom van De Lijn). Als De Lijn de grond verkoopt, verdwijnt de parking en zal de parkeerdruk nog toenemen. De Stad Gent heeft op blijkbaar niet de intentie om dit te voorkomen of om het verlies van deze oneigenlijke parkeerplaatsen te compenseren. Toevoeging na vergadering: De Stad Gent heeft al 3 terreinen aangekocht om er een parking op te organiseren. Het is niet realistisch om te verwachten dat de Stad nog een vierde terrein aankoopt.

  3. Globaal is er geen al te hoge parkeerdruk in Zwijnaarde. Bijgevolg is er geen reden om betalend parkeren in te voeren (zoals in de kernstad en sommige wijken in de rand). Betalend parkeren stimuleert wel kort parkeren en heeft bepaalde voordelen voor bewoners. De eerste bewonersvergunning is immers gratis. Maar er zijn ook nadelen. Een vergunning voor een tweede wagen op hetzelfde adres kost 250 euro per jaar. Een derde bewonersvergunning aanvragen is niet mogelijk.

  4. De Stad Gent wil geen uitgebreide blauwe zones of te veel verspreide blauwe zones op haar grondgebied. Ervaring leert immers dat blauwe zones niet steeds het beoogde effect hebben en dat controle arbeidsintensief is. Zo omzeilen vele chauffeurs de blauwe zone door om de 2 uur hun parkeerkaart te verzetten. Bij verspreide blauwe zones, kunnen parkeerwachters niet overal de parkeerschijven in de geparkeerde wagens controleren. Er is wel een beperkte blauwe zone mogelijk in de omgeving van een cluster van minstens 7 à 8 handelszaken en vrije beroepen, o.a. artsen- of notarispraktijken.

Opmerking na de vergadering: vergelijkingen tussen parkeren in Zwijnaarde en Gent-kernstad zijn niet relevant. Daar zijn de spreker en het publiek het over eens.


Voor Zwijnaarde betekent dit alles:

  • in de Dorpsstraat is er al een beperkte blauwe zone, en dat blijft zo,

  • op de parallelweg van de Adolphe della Faillelaan zal vanaf het kruispunt met de Heerweg-Noord een (nieuwe) beperkte blauwe zone worden ingericht – ten minste de procedure daarvoor wordt gestart en het kan wel een aantal maanden duren alvorens deze blauwe zone er effectief is ingevoerd,

  • los daarvan, zal - aanvullend - op de Adolphe della Faillelaan het parkeren voorbehouden worden voor personenwagens (dus verboden parkeren voor vracht- en aanhangwagens),

  • op de vraag om ook een blauwe zone te voorzien in Ter Linden, vanaf het kruispunt met de Heerweg-Zuid, wordt enkel beloofd om dit te onderzoeken (er zijn immers onvoldoende handelszaken en dienst- of zorgverleners in deze omgeving om van een cluster te spreken),

  • het Mobiliteitsbedrijf zal onderzoeken of een beperkte blauwe zone aangewezen is in de Heerweg-Zuid (ter hoogte van de handelszaken rond optiek Hauman, de Carrefour Market e.a.),

  • er wordt onderzocht hoe de P+R (gelegen in “Ter Linden”, maar “Hekers” genoemd) beter kan aangeduid worden voor de tramreizigers die op- en afstappen aan de eindhalte Bibliotheek (dit is enkel zinvol in combinatie met een blauwe zone – want ook als de P+R beter is aangeduid, zal er zonder blauwe zone toch nog altijd gemakshalve in Ter Linden geparkeerd worden),

  • ook slechts aan 1 kant parkeren op Ter Linden – met aan de andere kant een parkeerverbod - zal onderzocht worden (als de vrije doorgang op de rijbaan te smal is voor elkaar kruisende voertuigen, is het verboden om aan weerszijden te parkeren / maar dit is moeilijk te handhaven omdat diegene die het laatst parkeert de wegcode overtreedt en geverbaliseerd moet worden – alleen valt heel moeilijk te achterhalen wie dat dan is),

  • in o.a. de Dorpsstraat en Ter Linden zouden er nog borden staan die een bushalte aanwijzen, hoewel deze haltes inmiddels zijn verdwenen / als deze palen er inderdaad nog staan, zullen deze verwijderd worden zodat er inderdaad mag geparkeerd worden (de aanwezigheid van een schuilhokje is niet van belang in functie van de wegcode),

  • dat het voorstel om van Hertooienbos een éénrichtingsstraat te maken zal bekeken worden (waardoor parkeren aan beide zijden van de straat mogelijk blijft zonder de vrije doorgang van voertuigen te hinderen),

  • het Mobiliteitsbedrijf zal bekijken of ook in Mantelhof enkele parkeerplaatsen kunnen gewonnen worden (nu is dit verboden toegang, uitgezonderd aangelanden en diensten / maar dit verbod wordt nu al vaak overtreden),

  • dat de ouders en het (lesgevend en ander) personeel van de Sint-Vincentiusschool verder worden gesensibiliseerd om te parkeren op de P+R aan de sporthal Hekers en dus niet in de Hutsepotstraat,

  • dat het Mobiliteitsbedrijf belooft om opnieuw een parkeeronderzoek in te stellen in het voorjaar van 2019 (± 2 jaar na het 1e parkeeronderzoek van 30 maart 2017), vermits op dat ogenblik zowel de Assistentiewoningen en het Lokaal Dienstencentrum in gebruik zullen zijn,

  • het Mobiliteitsbedrijf belooft ten slotte ook na te gaan of de P&R aan het Maaltebruggepark (naast de R4) wel effectief gratis is (volgens de huidige aanduidingen ligt de P+R in de zone betalend parkeren want het einde van die zone wordt aangeduid voorbij die P+R),

  • dat wie aan de criteria voldoet om een parkeerkaart voor personen met een handicap te ontvangen, daar ook best gebruik van maakt / in dat geval kan betrokkene aan het Mobiliteitsbedrijf vragen om in de nabijheid van de woning een parkeerplaats te voorzien die voor mensen met handicap voorbehouden is / bovendien mag betrokkene gratis en onbeperkt parkeren waar betalend straatparkeren geldt en op blauwe zones.

GLOEDNIEUW PASSIEFGEBOUW VOOR KINDERDAGVERBLIJF DE BOEKENMOLEN KLAAR TEGEN 2020

Tijdens de vergadering van het Overlegplatform Zwijnaarde van 15/3/2016 werd aangekondigd dat kinderdagverblijf De Boekenmolen moest verhuizen. In september 2016 was het dan zover: de 28 peuters vonden een plaats in gehuurde containers (de zgn. modulaire units) in de Hutsepotstraat nr. 33, op de site van het woonzorgcentrum Zonnebloem. Dank zij deze verhuis kregen de Freinetschool en het STIBO (Stedelijk Initiatief voor Buitenschoolse Opvang). De Boekenmolen meer ruimte in de school, gelegen in de Hutsepotstraat nr. 77.

De containers zijn comfortabel, maar uiteraard bedoeld voor tijdelijk gebruik. De Stad Gent heeft immers concrete plannen voor een passiefgebouw. Het oorspronkelijk idee was om het kinderdagverblijf De Boekenmolen te bouwen achter een nieuwe (nog te bouwen) meersgezinswoning. Dus de woning zou pal aan de Hutsepotstaat komen en het kinderdagverblijf zou dan niet aan de straat liggen, maar wat achteruit. Toen uit de eerste plannen bleek dat het kinderdagverblijf te weinig oppervlakte zou hebben, werd het idee van de woning aan de straat opgegeven.

De definitieve plannen tonen een groter gebouw, dat wel tot aan de Hutsepotstraat komt. Maar de ingang zal niet pal op de straat zijn, maar wel op het plein (of brede weg) dat naar het woonzorgcentrum Zonnebloem (en assistentiewoningen De Zonnetuin) loopt. De ingang van het kinderdagverblijf komt dus rechtover de ingang van het lokaal dienstencentrum De Mantel te liggen (waarvan de bouw bijna af is en dat zal geopend worden op 7/9/2018).

Op 23/1/2018, tijdens de vergadering van het Overlegplatform Zwijnaarde, toonde Dirk Van Lersberghe van de Dienst Bouwprojecten van de Stad Gent het ontwerp en 3D-visualisaties van het definitieve plan van het passiefgebouw.

Het uiteindelijk ontwerp heeft een  vloeroppervlakte 280 m2, wat 80 m2 meer is dan op het eerste plan. Vooraan zijn er 2 bouwlagen, achter slechts 1. Dat zie je goed op 3D-tekeningen van het architectenbureau Bressers. De gevels zullen bestaan uit betonplaten met reliëf en het gebouw zal een groen dak hebben.


De bouwtermijn wordt geraamd om 12 à 15 maanden. Als alles goed gaat starten de bouwwerken begin 2019 en is de opening van het nieuwe gebouw voor De Boekenmolen voorzien in het voorjaar 2020. Intussen blijven de tijdelijke containers voor de peuters in gebruik. Het nieuwe gebouw zal gebouwd worden tot vlak voor de containers. Na opening van het nieuwe gebouw, zullen de containers verdwijnen en op deze plaats zal de tuin van het kinderdagverblijf ingericht worden.


Vlak voor het nieuwe kinderdagverblijf zullen er enkele parkeerplaatsen voorbehouden zijn voor de ouders, maar dan uitsluitend voor kort parkeren

DE ZONNEVOGEL IS TERUG

Hoera, hoera, op de voorlaatste dag van januari 2018 - de eerste dag met goed weer na 2 donkere wintermaanden - is (het beeld van) de Zonnevogel geland in Zwijnaarde.


De geschiedenis van de Zonnevogel lezen wij in De Kiosk


Raf Dufort schrijft in De Kiosk nr. 16, op pagina 3, over een nieuwe vogelsoort die sinds 20 november 2010 te bewonderen is. Ter gelegenheid van het 40 jarige bestaan van het Cultuurplatform Zwijnaarde hebben de burgermeester en de OCMW voorzitter een bronzen vogel van kunstenares Inge Dewilde ingehuldigd aan de nieuwe voetgangersingang van het Woonzorgcentrum Zonnebloem. Alle Zwijnaardse inwoners mochten een naam bedenken voor de vreemde vogel.


Dat het dier op wieltjes staat gaf extra inspiratie. Uit de 93 namen, die werden ingediend, koos een jury uiteindelijk voor Zonnevogel. Winnares Marleen Strobbe ontving voor haar ingeving een bronzen werkje van Inge Dewilde. Marleen: "Ik zag deze 'goedgebekte' vogel niet echt vliegen maar toch in beweging door de wielen. Heel wat bewoners van de Zonnebloem kunnen niet meer lopen of gaan, maar zien toch de zon schijnen in hun leven en komen onder de mensen dankzij de hulp van 'wieltjes' . In de naam zit de warmte van de Zonnebloem, de vrijheid van de vogel en de kracht tot beweging in de wieltjes".


In De Kiosk nr. 27 was op pagina 2 te lezen dat de Zonnevogel eind augustus 2013 werd beschadigd. Waarschijnlijk wou iemand het chemisch verankerde kunstwerk stelen. Bij een poging om het van zijn sokkel te lichten, brak een vleugel af en werden de poten gebogen. De kunstenares herstelde de Zonnevogel en het kunstwerk bleef er staan tot 2016. Toen moest het beeld weg voor de start van de bouwwerken voor het lokaal dienstencentrum De Mantel.


Sinds 30 januari 2018 staat de Zonnevogel terug op de sokkel vlak voor de ingang van het WZC Zonnebloem.

bottom of page