top of page

OVERLEGPLATFORM ZWIJNAARDE 28/11/2017

De vergadering had plaats om 20u in de cafetaria van het Woonzorgcentrum Zonnebloem, Hutsepotstraat 29, Zwijnaarde.
De vergadering stond volledig in het teken van het GROEN in onze woonomgeving!

AGENDA VAN HET OVERLEGPLATFORM ZWIJNAARDE

dinsdag 28/11/2017, om 20u, in WZC Zonnebloem

DEEL 1

Van 20u tot +/- 21u

Tussen ± 20 en 21u20 gaf Joke Charles van de Groendienst van de stad Gent een overzicht van de groenprojecten in Zwijnaarde, van het Maaltebruggepark tot de Zwartekobestraat.


Over welke groenprojecten gaat het?

  • Maaltebruggepark

  • Rijvissche – landschapsplan en voorkeurstracé van de stad voor een fietsverbinding tussen N60/Ovonde en de fietsroute op oude spoorweg

  • Speelbos aan de E17

  • De Ghellinck

  • Wijkpark Hekers – Zonnebloem (voorstel nieuwe naam ‘Zonnepark’) , echter zonder details -> dit wordt behandeld op themavergadering van de stad Gent op donderdagavond 1 februari 2018, om 20u in WZC Zonnebloem (uitnodiging volgt later)

  • Scheldevallei - Zwartekobenstraat

​

PowerPoint: zie hieronder.

DEEL 2

Van +/- 21u20 tot 22u10

Het stadsbestuur werkt aan een plan om de groengebieden te beschermen, uit te breiden en aan te kopen – in gans Gent - en dus o.a. ook (voor een te klein stukje) in Zwijnaarde. Dit plan is een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) over het thema groen. Enkele kernleden van het Overlegplatform Zwijnaarde lazen de startnota en luisterden naar de uiteenzetting die de stad hierover organiseerde. Zij zijn teleur gesteld in het gebrek aan ambities in Zwijnaarde (vooral in vergelijking met wat het stadsbestuur wel aan groen wil realiseren in de naburige deelgemeenten in het zuiden van Gent, namelijk St-Denijs-Westram/Afsnee en Drongen) en zij vragen om bijkomende groene zones in Zwijnaarde op te nemen in het RUP. Waarom? Dat leest u hieronder en kon u horen op dinsdag 28/11/2017.

RUP 169 GROEN

Waarom zijn wij in Zwijnaarde teleur gesteld?

Waar het vroeger logisch was dat een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) over een aaneengesloten gebied ging, maakt de stad Gent nu een RUP per thema: over wonen (nr. 167), groen (nr. 169) en sportterreinen (nr. 171). In het RUP wonen had Zwijnaarde geen deelgebieden. In het voorontwerp van het RUP sportterreinen ook niet. In de startnota van het RUP groen komt Zwijnaarde wel aan bod, maar dan wel heel beperkt – toch in vergelijking met de naburige randgemeenten.


Op 9/10/2017 was er een infoavond in de Freinetmiddenschool Gent, Offerlaan 1, Gent. Enkele kernleden van het Overlegplatform Zwijnaarde waren aanwezig. Zij hebben ook startnota van het RUP gelezen en zij waren teleur gesteld met het karige groen dat er in Zwijnaarde is in opgenomen. 


Voor het ganse Gentse grondgebied betreft het een 100-tal gebieden, die samen bijna 400 ha beslaan. Daarvan is 140 ha bijkomend groen; 255 ha is bestaand groen. Zwijnaarde krijgt 5 deelgebieden, samen goed voor bijna 20 ha. In vergelijking met Drongen (met 130 ha) en St-Denijs-Westrem plus Afsnee (met samen 56 ha) bevat het RUP in Zwijnaarde weinig groen. Bovendien krijgen deze andere deelgemeentes veel bijkomend groen. Extra groen is wat wij ook willen, maar daarvan krijgt Zwijnaarde niets. In Zwijnaarde gaat het dus enkel om bestaand groen. Dan maakt het een groot verschil uit of het groengebied in publiek, dan wel in privaat bezit is.


Het publieke groen van de stad Gent, het OCMW en een natuurvereniging omvat in Zwijnaarde 3 gebieden:

1. het kleine buurtpark Hekers en het grotere wijkpark aan de sporthal en het WZC Zonnebloem,

2. het voorplein en een smalle strook aan de Pastorij (die de stad, met achtertuin en wal, zal verkopen)

3. en het Hutsepotbos (reeds in bezit van Natuurpunt).

Deze gebieden worden in het RUP opgenomen omdat zij op de bestaande plannen met een iets andere bestemming zijn ingekleurd. Met het RUP is het groen juridisch beter beschermd. In realiteit wijzigt er echter niets.


Het privaat groen betreft het voormalige kasteelpark ‘Scheldelinde’ op de ex-Domo site, enkele kleine bosjes en tuinzones in Hondelee en stukjes grond rond het Hutsepotbos in Rijvissche. De stad Gent neemt zich voor om het private groen te kopen in volgende 2 legislaturen (gespreid over 12 jaren). Als de stad een groene zone aankoopt, is het met de bedoeling om dit open te stellen voor iedereen. Maar ook op dat vlak stelt het RUP teleur. In de naburige deelgemeenten wil de stad veel meer groen aankopen dan zij nu al bezit. In Zwijnaarde niet. Ongeveer 10 ha, dus de helft van de 20 ha in Zwijnaarde, zal aangekocht worden


De stad Gent organiseerde tot 16/11/2017 een raadpleging. Iedereen mocht opmerkingen en suggesties indienen. Enkele kernleden van het Overlegplatform hebben op 13/11/2017 voorgesteld om bijkomende groene zones op te nemen in het RUP. Op 16/11/2017 gaf ook de GECORO (de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening – een officieel orgaan met experten en vertegenwoordigers van belangengroepen) een advies. Hun voorstellen nrs. 11, 12 en 13 gaan over groen in Zwijnaarde.

MEER INFORMATIE?

POWERPOINT STAD GENT

Joke Charles, groendienst

Dia1 Joke Charles.JPG

POWERPOINT RUP 169 GROEN

Bekijk de presentatie in een film

Dia 1 PPT RUP Groen.JPG

OPMERKINGEN EN SUGGESTIES  VAN ENKELE KERNLEDEN VAN HET OPZW

De volledige tekst verstuurd op 13/11/2017

1e pagina bezwaarschrift.JPG

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN 28/11/2017

Goedgekeurd op 23/1/2018

verslag2.jpg

WEBPAGINA VAN DE STAD GENT OVER RUP 169 GROEN

Ga naar de pagina van de Stad. Helemaal onderaan op deze pagina vindt u de documenten.

Dia 1 9-10-2017.JPG

ADVIES VAN DE GECORO

De Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke ordening steunt 3 van de 7 Zwijnaardse suggesties.

Gecoro.JPG

PDF AFDRUK VAN DE POWERPOINT

1 dia per pagina

Pdf 1 dia per pagina.JPG

PDF AFDRUK VAN DE POWERPOINT

2 dia's per pagina

Pdf 2 dia's per pagina.JPG

PRELAATSDREEF

Vraag voor erkenning als landschappelijk erfgoed of als dorpsgezicht of als monument + opname in RUP 169 Groen (Arthur De Decker)

Prelaatsdreef.JPG

Wenst u meer informatie of wilt u reageren?

bottom of page