top of page
Ontwerp architect Dirk Coopman.JPG

3 VOORSTELLEN VOOR ZWIJNAARDE

Wij maken gebruik van het openbaar onderzoek dat loopt van 1/9 tot 29/11/2017 en vragen dat de Structuurvisie 2030 van de Stad Gent wordt aangepast rekening houdende met de  Zwijnaardse voorstellen, vooraleer de gemeenteraad de tekst in het voorjaar van 2018 definitief vast­stelt.

VOORSTEL 1:

E17-onder de grond, ook in Zwijnaarde.

Eén van de nieuwe strategische plekken die de ruimtelijke structuur van de stad Gent in de toekomst fundamenteel kan wijzigen is de “Zuidelijke strategische zone”. Op een kaart wordt het “zuidelijk projectgebied” donkerrood omlijnd is. Dit projectgebied omvat de zone van E17-viaduct en de 'fly-over' B401 naar het Gent-Zuid en -Centrum (samen ± 9 km.) snelweg. De viaducten moeten afgebroken worden en het doorgaand verkeer moet ondergronds of (via de R4) omgeleid worden. Het projectgebied begint aan de verkeerswisselaar E17/E40, maar dan wel ten noorden van de Ringvaart, vanaf de Ghelamco arena. Zwijnaarde valt er dus buiten! Er rijden 120.000 wagens per dag over de E17-viaduct. En terecht wordt dan gesteld dat het ondenkbaar is dat de wijken Gentbrugge en Ledeberg nog langer kreunen onder de lasten van zo veel verkeer. Maar in Zwijnaarde passeren er dubbel zoveel! Geen enkele Gentse (deel)gemeente telt zoveel snelweg- en ringverkeer op haar grondgebied als Zwijnaarde. 250.000 voertuigen gemiddeld per dag: zoveel rijden er langs Zwijnaardse woningen en woonwijken. Dat is evenveel als op de drukste weg in Vlaanderen: de zuidelijke ring rond Antwerpen. Dit aantal was (ruim) voldoende voor de Vlaamse overheid om in het “Historisch toekomstverbond voor mobiliteit en leefbaarheid in Antwerpen” (kortweg “Oosterweelakkoord”) van 17/03/2017 in te gaan op de eis van de burgerbewegingen om de Antwerpse ring te overkappen. Wij stellen voor dat het projectgebied met ± 3,5 km. naar het zuiden wordt verlengd. Het projectgebied zou dan in Gent ± 12 à13 km. lang zijn.  Naar onze mening moet de E17 de E40 onderdoor kruisen (in plaats van nu bovenop) en vervolgens moet de E17 onder de R4-Buitenring en onder de Ringvaart in een tunnel richting Ghelamco Arena, UZ, en zo verder richting Antwerpen lopen om opnieuw bovengronds te komen aan het knooppunt Destelbergen. Wat aan Antwerpen is toegezegd en voor Gentbrugge, Ledeberg en Gent-Zuid wordt gevraagd, daar hebben wij in Zwijnaarde ook recht op. In Zwijnaarde geldt ook dat de belangrijkste wegen onze luchtwegen zijn.

De meerwaarde, die met ons voorstel wordt gecreëerd, is gigantisch voor Zwijnaarde en Gent, en dekt volgens ons de niet te onderschatten kosten van een ondergrondse E17. Wij beschrijven hierna de 10 voordelen die wij zien binnen het Zwijnaardse projectgebied boven de tunnel waarin de E17 loopt.

Voordeel 1: de Scheldevallei wordt terug geïntegreerd in Zwijnaarde.

Voordeel 2: verkoeling van de stedelijk hitte-eiland effect (SHE)-hotspot Zwijnaarde.

Voordeel 3: groenas 4 loopt langs de Schelde.

Voordeel 4: twee bedrijventerreinen rechtstreeks aantakken op de R4.

Voordeel 5: het kasteelpark Scheldelinde wordt opgenomen in een groter buffer- en speelbos.

Voordeel 6: een wijkpark voor de buurten ‘t Roosken en ’t Schaarken.

Voordeel 7: plaats voor kinderen tussen Nederzwijnaarde en de Cornelis De Schepperstraat.

Voordeel 8: opwaardering en verdichting van de noordelijke wijken van Zwijnaarde.

Voordeel 9: opwaardering kasteelsite della Faille d'Huyse.

Voordeel 10: recreatie op het water, toerisme en horeca op en rond het dorpsplein.

Precies de combinatie van

•             historisch erfgoed,

•             recreatie aan het water en in het groen,

•             het ontstaan van een gevarieerd horeca aanbod, en

•             kennisbedrijvigheid, kantoren en onderwijs,

maken dat Zwijnaarde uniek en weergaloos zal zijn eens de E17 ondergronds zit!

VOORSTEL 2:

Zij ingang van het Technologiepark in de Tramstraat sluiten voor auto's & het autoverkeer van/naar het Technologiepark drastisch verminderen & het Techno­logiepark ontsluiten via de R4 door de E40 te overspannen.

Het is de bedoeling dat (op termijn) de N60 - Oudenaardsesteenweg – Krijgslaan een secundaire invalsweg wordt naar het stadscentrum, terwijl dat nu nog een primaire invalsweg is. Wij menen dat het consequent zou zijn om een bescheidener toekomst voor de N60 ook expliciet door te trekken ten zuiden van de R4, dit is vanaf de op-/afrit E17 De Pinte. De realiteit is echter dat dit wordt belet door onder meer - en vooral - het Technologiepark. Van alle grote werklocaties in de Zuidelijke Mozaïek, is het Technologiepark in Zwijnaarde de enige die niet rechtstreeks aansluit op E40, E17 of R4. De omgeving van de Ghelamco-arena (Blue Towers en Ottergemsesteenweg-Zuid), de Coca-cola-site en de bedrijventerreinen Zwijnaarde I (Eiland), II (Domo/Alinso) en III (Klaartestraat) zijn reeds aangetakt op de R4, of er is een concreet engagement om de rechtstreekse ontsluiting van/naar de R4 in de toekomst te realiseren, waardoor (ooit) het verkeer van/naar de bedrijventerreinen wordt gescheiden van het lokaal bewonerstransport. The Loop en UZ hebben een eigen op-/afrit naar respectievelijk de E40 (+ R4) en de E17. Bovendien worden deze sites door tram 1 en tram 4 tot “aan de voordeur” bediend.

Wie zich met de wagen of vrachtwagen van of naar het Technologiepark verplaatst, moet nu altijd via de N60 (Ovonde / Grotesteenweg-noord | hoofdingang) en/of de N469 (Tramstraat | zijingang). De stad en andere overheden (AWV, UGent) zijn nog niet tot een gezamenlijke visie (laat staan aanpak) gekomen om de verkeersknoop rond het Technologiepark te ontwarren.

Op basis van een aantal argumenten, doen wij wel een voorstel:

Argument 1: AIRbezen onderzoek toont hoogste waarden fijn stof in Ovonde en Tramstraat

Argument 2: RUP 148 is niet gefinaliseerd.

Argument 3: Plan-MER procedure niet gefinaliseerd.

Argument 4: Verwachte expansie van en rond het Technologiepark.

Argument 5: Huidig overwicht van de auto in de modal split, dringende nood aan een modal shift.

Argument 6: De zijingang aan de Tramstraat moet gesloten worden voor auto’s.

Argument 7: Differentiatie in de toegangen tot het Technologiepark.

Argument 8: Ontsluiting via de R4 / oplossing via insleuven en overspannen van E40

VOORSTEL 3:

Met de fiets (en te voet) veilig door Zwijnaarde en onder de N60.

Op de N60 in Zwijnaarde rijden gemiddeld 17.000 voertuigen per dag op 4 rijstroken (in beide richtingen). Wij vragen ingrepen zodat zwakke weggebruikers (voetgangers en fietsers) veiliger en vlotter de N60 kunnen oversteken.

Bovendien vragen wij 2 veilige oost-west hoofdfietsroutes dwars door Zwijnaarde:

  1. Van Merelbeke (Adolphe della Faillelaan) - Joachim Schayckstraat – Prelaatsdreef - Dorpsstraat – Hutsepotstraat – onder de Grotesteenweg-Noord | ovonde – naar het (nog aan te leggen) vrijliggend fietspad naast Don Bosco om aan te sluiten op het BFF (bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk) de Oude spoorwegbedding (= groenas 5).

  2. Van groenas 4 (Schelde) – Zwartekobestraat – Hondelee – Zandvoordestraat – Eedstraat – Krekelstraat – onder de N60 – Klossestraat - om aan te sluiten op het BFF (bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk) de Oude spoorwegbedding (= groenas 5).

Tenslotte vragen wij een trage weg tussen de Krekelstraat, de Gebuurtestraat en de Hutsepotstraat, dwars door het bos / kasteelpark de Ghellinck.

bottom of page