De toekomst van Zwijnaarde
Een initiatief van burgers van en voor Zwijnaarde over de vraag: welke plek willen wij geven aan wonen, werken, ons verplaatsen, groen, de Schelde, onze monumenten, enz …?
9.000 gezinnen en 30.000 arbeidsplaatsen meer in Gent tegen 2030. En er zijn ook andere uitdagingen: leefbaarheid, klimaat, mobiliteit, enz. Hoe alles een plaats krijgt, is beschreven in de Structuurvisie 2030 (Ruimte voor Gent).
Omdat de ruimte schaars is en de uitdagingen groot zijn, is deze structuurvisie ontzettend belangrijk. Het loont dan ook de moeite om het document helemaal te lezen, maar wel met een Zwijnaardse bril op!
Na het lezen van de Structuurvisie 2030 blijkt andermaal dat Zwijnaarde voor zichzelf moet opkomen. Dat doen wij - als Zwijnaardse burgers - door een BEZWAARSCHRIFT in te dienen. DOE A.U.B. MET ONS MEE ...
Is er ruimte voor Zwijnaarde?
Overlegplatform Zwijnaarde - vergadering 24/10/2017
Het Overlegplatform Zwijnaarde heeft om 20 UUR vergaderd in de cafetaria van het WOONZORGCENTRUM ZONNBLOEM, Hutsepotstraat 29
Onderwerp van de avond:
We stonden stil bij de toekomst van Zwijnaarde: welke plek willen we geven aan wonen, werken, ons verplaatsen, groen, .. enz.? Zo vormen we een Zwijnaardse toekomstvisie die wij als bezwaarschrift hebben ingediend bij de stad Gent, als reactie op de ‘Structuurvisie 2030 – Ruimte voor Gent’.
De Structuurvisie is een fraai geïllustreerd document met foto’s, schetsen en plannen. Strategische zones en projecten worden er in beschreven, ideeën worden geformuleerd, concepten worden uitgewerkt, maar Zwijnaarde valt er telkens buiten. Zwijnaarde telt wel mee als onderdeel van de kennispoort van Gent, toegespitst op ondernemingen, kantoren en onderwijs. Maar specifiek en concreet over de Zwijnaardse woonwijken is er geen foto, geen plan en geen idee te vinden in dit document. Wij menen dat Zwijnaarde meer is dan een bekend knooppunt van snelwegen, een tramterminus met P&R, een vestigingsplaats voor wetenschappers, ondernemingen en kantoren of een buitenwijk die de stadsgroei kan opvangen. Met 2 filmpjes - 1) “wij hebben ook luchtwegen” en 2) “intunneling autostrades” vragen wij aandacht voor Zwijnaarde. In dat laatste filmpje toont architect Dirk Coopman hoe 2 natuurgebieden, aan de ene kant de Scheldevallei in Zwijnaarde en aan de andere kant de Gentbrugse Meersen, ruimtelijk met elkaar kunnen verbonden worden eens de E17 in Gent én ook in Zwijnaarde onder de grond zit. De architect schetste een sterk beeld van series aan stedelijke pleinen en groene parken waar het goed is om te leven, te werken, een gezin te stichten en oud te worden.